Новини

На цій сторінці ви зможете слідкувати за цікавими подіями нашого шкільного життя.

Чарівна краса вишиванки



Усе навколо завмирає,

Коли вдягаю вишиванку.

Лиш серце радісно палає,
Мов промінь сонця на світанку.
Коли вдягаю вишиванку,
Немов в любові признаюся
Своїй країні ніжно й палко,
Вдягну і Господу молюся.
   Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня (будній день). Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка.
Історія української вишиванки налічує близько тисячі років. Традиція її носіння ріднить її з традиціями інших слов'янських народів, до національних костюмів яких також входять вишиті сорочки з орнаментом. 
Вишиванка протягом багатьох століть використовувалася українцями в повсякденному гардеробі, але водночас сприймалася як оберіг – символ здоров'я та краси. 
        Вважалося, що орнамент вишиванки захищає від недобрих поглядів, невдач та хвороб. Новонародженим дітям першу вишиванку шили матері або бабусі, читаючи молитви за здоров'я малюка. Дівчата шили вишиванки і до свого весілля – в якості приданого. 
        На початку ХХ століття, коли українська нація почала боротьбу за свої політичні права, вишиванка стала використовуватися як патріотичний та культовий одяг, символ української ідентичності. 
       Учні початкових класів разом з класними керівниками Бакуменко В.В., Мосійчук Н.М., Максімовою Т.І., Коваль О.Г. теж долучилися до відзначення дня вишиванки і взяли участь у флешмобі «Вишиванка – оберіг українського народу». Здобувачі освіти переглянули відеопрезентації про вишиванку та історію виникнення та значення кольорів вишиванки, виконували завдання вікторини «Вишиванка – код нації» і дізналися цікаві факти про вишиванку, виготовили вироби на тему: «Моя вишиваночка», намалювали тематичні малюнки.
        Давайте вишивати, носити вишиванки та інші оздоблені вишивкою речі, прикрашати свої оселі, адже це красиво, це наше рідне мистецтво,наші традиції, які ми повинні передавати нашим нащадкам. Бережімо традиції! Любімо Україну! Україна переможе!
 
 
 
 


18.05.2023 | Aдмін

Вернутись назад